Aktiivained sinu kosmeetikatoodetes

AKTIIVAINED SINU KOSMEETIKATOODETES

Viimasel ajal on palju räägitud sellest, et peaksime tähelepanelikud olema mitte ainult selle osas, mida me sööme, vaid ka kõige muu osas, mida tarbime. Tavapärane on see, et näokreem valitakse tootekirjelduses oleva info järgi: ‘’sobib kuivale nahale’’, ‘’niisutab hästi kuiva nahka’’ või ‘’aitab siluda kortse’’. Kuigi ka see info on vajalik, tasuks alati tutvuda ka toote koostisosade nimekirjaga, mis esialgu võib mõjuda veidi hirmutavalt, sest sõnad on pikad, keerulised ja võõrad. Oluline on meeles pidada, et kosmeetikatoodete koostisosad lisatakse etiketile nende kontsentratsiooni vähenemise järjekorras. Ehk liikudes kõrgema kontsentratsiooniga ainete juurest madalamate poole. Aineid, mille sisaldus on alla  1%, võib koostisosade nimekirja lõppu lisada sõltumatus järjekorras.

Mida teevad aktiivained nahahooldustoodetes?
Tooted koosnevad baasainetest ja aktiivainetest. Viimaseid ei peagi olema kõikides toodetes, sest tihti kombineeritakse hoolduses erinevate koostisosadega tooteid.
Aktiivained ongi tootes just need, mis keskenduvad konkreetsele probleemile, mida toode lahendada lubab. Aktiivained aitavad lahendada levinud muresid nagu akne, kortsud, punetus, pigmendilaigud ja kuiv nahk. 

Selles postituses saame lähemalt tuttavaks kolme väga olulise aktiivainega:
A-vitamiin ehk retinool
B-vitamiin ehk niatsinamiid
C-vitamiin ehk L-aktobioonhape

A-vitamiin ehk retinool

Retinooli positiivset mõju on erinevates kliinilistes katsetes uuritud väga palju. On tõestatud, et ta on üks tõhusamaid mitmete nahaprobleemide leevendaja. Retinool taandab kortse ja peeneid jooni, viimistleb naha tekstuuri ja silub nahka. Positiivseid mõjusid on tal mitmeid:
1. reguleerib rakkude diferentseerumist
2. stimuleerib elastiini ja kollageeni sünteesi ja ennetab sellega kortsude teket
3. akne puhul vähendab sarvkihi sidustust ja suurendab rakkude paljunemist, mis aitab naha koorumisele

Naha elastsuse eest vastutava kollageeni ja elastiini tootmine hakkab tasakesi vähenema kahekümnendate keskel. See tähendab, et kui oled jõudnud kolmekümnendatesse või oled märganud sügavamaid, püsivamaid peeneid jooni ja kortse, on parim hetk retinooli lisamiseks oma nahahoolduse rutiinile. Retinooli kasutamise puhul tuleb tähelepanu pöörata ka sellele, et päike mõjutab tugevatoimelist retinooli negatiivselt ja seetõttu on kreemi soovitatav kasutada pigem õhtuste iluprotseduuride ajal. Just sel põhjusel palub ka kosmeetik tihti 24 tundi peale külastust otsest päikese käes pikutamist pigem vältida. Kuna retinool võib esialgu tekitada ka naha punetust, soovitatakse seda näohooldusele lisada järk-järgult. Kõige paremini annab selles osas nõu sinu kosmeetik olenevalt sinu näonahast. 

Vitamiin A ehk retinooli kasutamine on näonahale vajalik, sest see aitab nahal püsida terve ja vähendab ka naha karedust.

Akne ja A-vitamiin: vastupidiselt levinud väärarusaamale võib A-vitamiini ehk retinooliga tooteid kasutada juba ka noores eas. Tähtis on sobiv režiim ja toode leida. See aitab ennetada akne levikut ja probleemse naha korda saada. Tänu retinoolile väheneb rasu tootmine ning väheneb pooride ummistumine ning põletike teke. Pooride suurus väheneb.

B-vitamiin ehk niatsinamiid

B-vitamiinid on samuti näohooldustoodetes üsna laialt levinud. Üks kõige populaarsemaid ongi B3-vitamiin ehk niatsinamiid, mis eelkõige stimuleerib kollageeni tootmist nahas ja vähendab pigmendilaike, kuid millele on veel väga palju positiivseid mõjusid nahale:
1. parandab marrasknaha barjäärifunktsiooni ehk aktiveerib keramiidide sünteesi, mis moodustavad suure osa kaitsvast nahabarjäärist
2. vähendab naha kollasust
3. vähendab punetust ja nahalaike, kuna tugevdab barjäärfunktsiooni
4. vähendab ka kurde ja kortse ning hüperpigmentatsiooni
5. üks suurimaid eeliseid on akne vähendamine tänu põletikuvastasele toimele

Kuna niatsiinamiid ei ärrita nahka, siis sobib see kõikidele nahatüüpidele, kaasa arvatud tundlikule nahale. Niatsiinamiid aitab säilitada naha niiskustasakaalu ja vastutab naha lipiidse kaitsebarjääri terviklikkuse eest. Kaitseb nahka kuivuse ja sügeluse tekke eest ehk kasutatakse tihti Atoopiline dermatiidi, ekseemide, punetava ja tundliku nahka puhul. 

Kui tunned, et soovid oma nahahoolduse rutiini lihtsustada, ei tea täpselt millistest toodetest alustada ja soovid kulutused seoses nahahooldusega hoida pigem madalad, siis on niatsiinamiidi sisaldavad hooldustooted hea valik.

Akne ja B-vitamiin: Niatsinamiinide peamine eelis akne vähendamises on selle põletikuvastane toime. Tänu sellele vähendab niatsinamiid punetust, kuivust ja ärritust, mida põhjustavad ummistunud pooridest või vistrikest elutsevad bakterid. Lisaks vähendab see rasueritust või rasunäärmetes toodetava õli kogust. Rasuerituse vähenedes väheneb ka pooride ummistumine, mis põhjustabki rasupunne ja vistrikke. 

C-vitamiin ehk L-askorbiinhape

C-vitamiini puuduse tunnused organismis on enamasti seotud kollageeni tootmishäirega ning sidekudede toestusfunktsiooni puudulikkusega. Vitamiin C on võimas antioksüdant, mida inimorganism ise ei tooda ja seda tuleb juurde tarbida ja kasutada. Sellel on organismile palju kasulikke omadusi:
1. kaitseb organismi vabade radikaalide kahjulike toimete eest
2. stimuleerib nahas kollageeni sünteesi
3. ühtlustab jumet ja takistab pigmendilaikude teket

Selleks, et nahk oleks nooruslik ja jume terve, tasub oma igapäevast toidulauda C–vitamiini rikaste toiduainetega rikastada. Lisaks võiks valida oma naha igapäevaste hooldustoodete hulka C–vitamiini sisaldavad seerumid ja kreemid.
Paraku vähendavad kuumus ja valgus C-vitamiini toimet. See asjaolu ja C-vitamiini tugev happelisus esitavad teatud väljakutsed selle kasutamisele mitmeotstarbelistes nahahooldustoodetes. 

Akne ja C-vitamiin: aitab võidelda komedoonidega ja eemaldada akne tagajärjel tekkinud arme ja tekstuurimuutusi nahas. Samuti aitab parandada pigmendilaikudega. 

Ostukorv